17.06.2016

Witam :)


Zastanawiałam się moi drodzy jak tego pierwszego mojego posta napisać czy od razu zacząć o hafcie krzyżykowym czy o moich kulinariach.. 

Postanowiłam założyć go żeby podzielić się z wami z moimi zainteresowaniami,haftem i czasami coś na ząbek.. 
Może na samym początku zacznę o czymś smacznym :)  
Mamy właśnie sezon truskawkowy i trzeba z niego korzystać.. :)

Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym

Ciasto:

120 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
100 g cukru kryształ
4 żółtka
4 białka
4 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

5 żółtek
320 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej (około 40g)
3 łyżki maki ziemniaczanej (około 43g)
150 g masła
120 g cukru kryształ
2 łyżeczki cukru waniliowego

Warstwa truskawkowa:

2 galaretki truskawkowe
oraz
truskawki

Ciasto

Do miski daję białka i ubijam na sztywną pianę.
Cały czas miksując do ubitych białek dodaję cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka.
Gdy składniki się połączą dodaję olej i mąkę i nadal miksuję do momentu aż ciasto stanie się gładkie.
Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem (w tortownicy smaruję tylko tłuszczem dno bez boków). Ciasto równo rozprowadzam w tortownicy.
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra-dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu, ciasta od razu nie wyjmuję z piekarnika tylko wyłączam ogrzewanie, uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam ciasto jeszcze około 5 minut w piekarniku.
Następnie ciasto odstawiam do wystudzenia (ciasta nie wyjmuję z foremki).
Krem budyniowy:

Połowę mleka wlewam do rondelka, pozostałą część do miseczki.
Do mleka w miseczce dodaję mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie mieszam, tak żeby nie było grudek.
Następnie dodaję żółtka, cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszam.
Garnek z pozostałym mlekiem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego mleka wlewam wymieszane składniki i mieszając rózgą zagotowuję.
Przez chwilę gotuję żeby budyń zgęstniał należy cały czas mieszać bo łatwo się przypala.
Gotowy budyń przekładam do miseczki i nakrywam szczelnie folią spożywczą, dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na wierzchu budyniu.
Budyń odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie kremu budyniowego:
    Do miski daję masło o temperaturze pokojowej i przez chwilę miksuję.
    Następnie do zmiksowanego masła dodaję po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksuję, gdy porcja budyniu połączy się z masłem dodaję kolejną łyżkę i nadal miksuję. Krem budyniowy jest gotowy.
Przygotowanie galaretki:
    Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu z tą różnicą że używam mniej wody. Na dwie galaretki używam tylko 700 ml wrzątku.
    Gotową galaretkę odstawiam do wystudzenia, gdy zacznie tężeć zaleję nią truskawki na cieście. 

    Końcowe przygotowanie ciasta z truskawkami:
Na wystudzone ciasto (ciasta nie wyjęłam z foremki) nakładam krem i równo rozprowadzam, należy zwrócić uwagę aby krem przylegał do boków foremki, bo gdy wylejemy na górę galaretkę przesiąknie do ciasta.
Na krem układam umyte i oczyszczone z szypułek truskawki.
Następie na górę wylewam tężejącą galaretkę. 
Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki, gdy galaretka zastygnie możemy podawać.



Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Smakowite rozpoczęcie blogowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje gratulacje! Dobrze, że się zdecydowałaś, bo prowadzenie bloga to bardzo fajna rzecz:)
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Przepis w samą porę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity kąsek na dobry początek :) pozdrawiam cieplutko z pobliskiego Krakowa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Postanowiłam trochę poczytać Ciebie od początku, a tu super przepis w sam raz na te porę:)

    OdpowiedzUsuń