10.07.2016

Ciasto drożdżowe z wiśniami..


Witam was kochani :)

Niedawno był sezon truskawkowy, a tu się zaczął kolejny nowy sezon np: z wiśniami..
Z tej okazji zrobiłam dziś, taki mały smakołyk na niedzielne popołudnie do kawy.. Dodam, że wiśnie są z naszej działeczki, świeżo zrywane i drylowane..
Ciasto te w praktyce, jest bardzo łatwe w przyrządzeniu, bardzo smaczne i puszyste..

Ciasto drożdżowe z wiśniami..

Ciasto:

400 g mąki pszennej
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
80 g roztopionego i przestudzonego masła
25 g drożdży świeżych
2 żółtka
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta soli

oraz:

około 500 g wiśni

Kruszonka:

4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła

Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki..
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka..
Jeżeli w kuchni, jest chłodno to rozczyn możemy, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.. 

Po 15 minutach:

Do rozczynu dodaję : żółtka, mąkę, cukier, otartą skórkę z cytryny, pozostałe mleko, sól i wszystko dokładnie miksuję..
Gdy składniki ładnie się połączą, dodaję rozpuszczone masło i tak długo miksuję, aż powstanie jednolita masa..
Następnie miskę z ciastem, przykrywam ścierką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość..
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia..
Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzam dłonią w blaszce.. Dłoń możemy posmarować olejem, wtedy łatwiej będzie przełożyć ciasto do foremki..
Teraz blaszkę nakrywam ścierką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie przygotuję kruszonkę..

Przygotowanie kruszonki:

Do miski wysypuję mąkę, cukier i masło, składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa..

Końcowe przygotowanie ciasta:

Na wyrośnięte ciasto w blaszce rzucałam wiśnie (wcześniej umyłam i drylowałam)..
Wiśnie posypuję kruszonką..

Pieczenie ciasta:

Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut, bez termoobiegu.. (długość pieczenia ciasta, zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut)..
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone..
Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia..


Życzę smacznego :)



1 komentarz:

  1. Mmmmm wygląda pysznie:) Ja uwielbiam najbardziej kruche z owocami:)

    OdpowiedzUsuń